Excite

Wanneer naar de huisartsenpost?

In iedere stad en in veel stadsdelen zit een huisartsenpost. Deze medische centra zijn er speciaal voor spoedeisende hulp, die niet direct in het ziekenhuis behandeld moet worden. Onder spoedeisend worden medische klachten verstaan waarbij de behandeling niet tot de volgende dag kan wachten, wanneer de huisarts weer aanwezig is.

Spoedeisende klachten

De huisartsenpost is er niet voor kleine of langdurige klachten, maar puur voor medische problemen die snel hulp nodig hebben. Daarbij moet je denken aan benauwdheid, verlammingsverschijnselen, ernstige acute pijn, een ernstig ziek kind of ongelukken in huis, zoals snijwonden of vergiftiging. De meeste huisartsenposten hebben ook een ambulance, voor als je zelf niet in staat bent om te verplaatsen.

Voordelen huisartsenpost

De eerste huisartsenposten kwamen in de jaren negentig, toen veel huisartsen te weinig middelen hadden om al hun patiënten voldoende van hulp te voorzien. Door middel van een huisartsenpost kunnen meerdere artsen hun krachten bundelen. Dat scheelt tijd en geld voor zowel de arts als de patiënt. Bovendien worden de ziekenhuizen ontlast.

Protocol huisartsenpost

De meeste huisartsenposten werken op afspraak. Bel dus altijd eerst voordat je langsgaat. Zo kunnen de artsen en assistenten zich beter voorbereiden. Bovendien kan de ernst van de klacht worden ingeschat. Je kunt ook altijd een huisartsenpost bellen voor medisch advies, zonder dat je een bezoek hoeft te brengen.

Informatie

De huisartsenpost heeft niet altijd de beschikking over je medische dossier. Daarom is het belangrijk de volgende informatie bij de hand te houden als je belt:

  • Naam, postcode, huisnummer en geboortedatum;
  • Naam van je gewoonlijke huisarts;
  • Telefoonnummer waarop je bereikbaar bent;
  • Ziektekosten verzekeringsnummer
  • Medische voorgeschiedenis: heb je bepaalde aandoeningen, ziektes of allergieën?
  • Medicijngebruik
  • Omschrijving van de klacht

Wanneer je langs de huisartsenpost gaat, neem dan ook altijd een identiteitsbewijs mee.

Openingstijden huisartsenpost

De huisartsenposten zijn over het algemeen geopend in de avonden, nachten, weekenddagen en erkende feestdagen. Op de doordeweekse dagen geldt vaak een tijd van 17.00 tot 8.00. Natuurlijk kunnen de openingstijden verschillen per huisartsenpost. Hou de informatie over bereikbaarheid van de huisarts en de huisartsenpost dus goed in de gaten. Vergeet bij verhuizingen ook niet om een update te doen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021