Excite

Leven met de ziekte van Huntington

Heel bekend is hij niet, de ziekte van Huntington, maar het is wel één van die ziekten met een desastreus effect. Deze ziekte is namelijk ongeneeslijk en tast bepaalde delen van de hersenen aan, waardoor je steeds minder goed kunt functioneren. De ziekte komt niet vanzelf aanwaaien; het is een erfelijke aandoening.

Symptomen Huntington

Wie de ziekte van Huntington heeft, merkt hier meestal pas iets van wanneer hij of zij tussen de 35 en 45 jaar oud is. De eerste symptomen kunnen zich ook eerder of later voordoen, maar dat is minder gebruikelijk.

De volgorde waarin de symptomen zich voordoen is verschillend, maar over het algemeen lukt het bewegen steeds minder goed, gaan de verstandelijke vermogens achteruit en kunnen andere ziekten ontstaan, zoals longontsteking.

Huntington is dodelijk, maar pas op de langere termijn; de meeste mensen overlijden eraan als ze de ziekte ongeveer 18 jaar hebben. Het lichaam is dan op en het lukt de hersenen dan niet meer om het in leven te houden.

Genafwijking

De ziekte van Huntington wordt veroorzaakt door een genafwijking. Als een van de ouders het gen heeft, dan heeft een kind ook 50 procent kans om de ziekte te erven. Je kunt jezelf daarop laten testen. Niet iedereen kiest daarvoor; het is fijn om te weten waar je aan toe bent, maar de vooruitzichten van Huntington zijn niet goed. Je kunt je ook afvragen of je dat wel wilt weten. De test geeft hierin wel uitsluitsel; je hebt het wel wel, of je hebt het niet. Als je het gen hebt, krijg je vroeg of laat Huntington.

Behandeling voor Huntington?

De ziekte van Huntington is niet te behandelen. Er zijn geen geneesmiddelen voor en er is zelfs geen manier om het verloop van de ziekte af te remmen. De enige optie die er is, is het verlichten van de symptomen en een opname in een gespecialiseerde kliniek, waar de ondersteuning beter is dan in gewone verpleegtehuizen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019