Excite

Huwelijk positief voor overlevingskansen hartoperatie

Het huwelijk wordt nog steeds gezien als de hoeksteen van de samenleving. En uit onderzoeken blijkt dat het verschillende positieve effecten op mensen heeft. Zo ervaren getrouwde mensen minder stress. En recent onderzoek wijst uit dat het herstel na een huwelijk een stuk beter gaat bij getrouwde mensen. Voor mannen hoeft het niet eens een gelukkig huwelijk te zijn, als er maar getrouwd is.

Uit de studie, die in Health Psychology werd gepubliceerd, bleek dat getrouwden vijftien jaar na een bypass-operatie 2,5 keer meer kans hadden om nog in leven te zijn dan singles. Voor vrouwen maakte het uit of het een gelukkig huwelijk was of niet, terwijl het voor de mannen om het even was.

De onderzoekers denken dat getrouwde mensen meer steun hebben bij het veranderen van levensstijl, bijvoorbeeld stoppen met roken of gezonder eten. Het bleek zelfs dat er meer af te lezen is over de kansen van iemand als je weet dat deze getrouwd is, dan wanneer je bijvoorbeeld weet dat hij of zij een roker is.

Voor de studie werden 225 mensen gemonitord die tussen 1987 en 1990 een hartoperatie hadden ondergaan. Van de singles leefde nog maar 36 procent, terwijl van de getrouwde patiënten 83 patiënten nog vrolijk doorleefde.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020