Excite

Hypertensie: wat doe je er aan?

Hypertensie: wat is dat? Het is een andere benaming voor een te hoge bloeddruk. Er wordt gesproken van een te hoge bloeddruk wanneer om wat voor reden dan ook de bovendruk groter is dan 140 mm Hg, of als de onderdruk hoger is dan 90 mm Hg. Wanneer je last hebt van hypertensie wordt doorgaans meteen overgegaan op medicatie. Maar zijn er ook andere oplossingen? Ja!

Gezonde voeding

Een goede start om je bloeddruk te verlagen of juist te voorkomen dat je last krijgt van hypertensie, is om gezond te leven. En daar hoort een gezond en gevarieerd voedingspatroon bij. Een eerste stap daarin is te proberen de hoeveelheid vet - vooral verzadigd en transvet - die je tot je neemt te verminderen. Je lichaam heeft moeite met het verwerken van vet, en zodoende draagt het bij aan een verhoogde bloeddruk. Kies dus liever voor halfvolle melk in plaats van volle, of voor margarine in plaats van roomboter.

Probeer ook meer groente en fruit in te passe in je dagelijkse voeding. Groente en fruit bevatten vitaminen en mineralen die bijdragen het sterk houden van je bloedvaten en het bloedtransport zelf.

Vermijd ook zoveel mogelijk zout. Probeer geen, of anders heel weinig, zout toe te voegen aan je maaltijden. En wanneer je toch kiest voor de kant-en-klaarmaaltijd, let dan goed op het volume zout (natrium) in het gerecht. Zout doet je lichaam vocht vasthouden. En dit kan weer leiden tot een verhoogde bloeddruk. Vermijden dus, dat zout.

Minder alcohol

In een lage mate alcohol nuttigen is niet slecht. Integendeel! Met een klein beetje alcohol elke dag verlaag je juist je bloeddruk. Maar wanneer je af en toe gretig grijpt naar die fles wijn of die blikjes bier, dan wordt het een ander verhaal. Alcohol zorgt namelijk voor verwijding van de bloedvaten en voor een verhoogde werking van de zogenaamde sympaticus, waardoor de bloeddruk in zeer directe mate stijgt. Houd het dus bij maximaal een of twee glaasjes alcohol per dag.

Stoppen met roken

Ben je een roker? En heb je last van een hoge bloeddruk of heb je aanleg tot hypertensie? Maak het dan nu je doel om te stoppen met roken. Roken leidt namelijk tot aderverkalking en een algehele slechte doorbloeding. Deze factoren maken het effect van een hoge bloeddruk nog groter. Probeer dus te stoppen voordat het te laat is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019