Excite

Hyperventilatie: wat zijn de symptomen?

Hyperventilatie is een verschijnsel dat zich voordoet bij een te hoge afgifte van CO2 in het bloed. Hyperventilatie is een symptoom op zich en doet zich voor bij bijvoorbeeld stress-situaties. In dit artikel lees je wat hyperventilatie voor symptomen heeft en hoe je iemand met hyperventilatie kunt helpen in zijn toestand.

Symptomen hyperventilatie

Zoals gezegd ontstaat hyperventilatie uit een te hoge afgifte van CO2. Daardoor neemt het aandeel CO2 in het bloed af, waardoor de zuurtegraad stijgt. Vaak ontstaat deze toestand vanuit stress. Dit heeft gevolgen voor de persoon met hyperventilatie.

De symptomen hangen samen met deze verhoogde zuurtegraad: de patiënt wordt duizelig en voelt zich ijl. Lichaamsdelen gaan tintelen, zoals de lippen, vingers en tenen. Door de ademhalingsproblemen ontstaat een druk op de borst. Mensen worden onrustig en vaak ontstaat er een stemming van paniek. In sommige gevallen ontstaat kramp in gestrekte vingers.

Deze symptomen van hyperventilatie zijn snel te verhelpen door de patient in een klein zakje te laten ademen. Er zit dan nog voldoende zuurstof in de adem, maar ook CO2 wordt directe weer in het lichaam gebracht.

Hyperventilatie bij te weinig zuurstof

In sommige gevallen krijgen mensen last van hyperventilatie als het lichaam te weinig zuurstof opneemt. Dat heet hypoxie. De symptomen zijn hierbij hetzelfde als hierboven beschreven. Stress is hierbij geen bepalende factor. Te weinig zuurstof kan komen doordat je op grote hoogte bent: de lucht is ijler. Ook tijdens sport kan hyperventilatie optreden. Astmapatiënten kennen ook hyperventilatie: bij hen kan het probleem snel worden opgelost met een puffertje.

Hyperventilatie als symptoom

Hoewel hyperventilatie makkelijk onder controle te brengen is, vergeten veel mensen dat het een teken kan zijn van iets ernstigers. Zo komt een te hoge zuurtegraad in sommige gevallen door nierfalen. Hyperventilatie en de symptomen kunnen ook bijbehorende aanwijzingen zijn van hartfalen. Hyperventilatie kan ook makkelijk terugkomen als de patiënt er eenmaal last van heeft gehad en er extreem angstig voor is geworden. Deze chronische angst heet hypochondrie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021