Excite

Hypoglycemie dieet: wat mag wel en niet?

Met een hypoglycemie dieet proberen artsen die mensen te helpen waarvan de suikerhuishouding in hun lichaam niet op orde is. De ziekte die deze patiënten onder de leden hebben, heet hypoglycemie. Dit dieet heeft vooral als doel om erger te voorkomen. Een betere motivatie om dit dieet strikt te volgen, is er dus niet.

Diagnose gesteld: hoe nu verder?

Een hypoglycemie dieet hoort bij het dagelijks leven van de patiënt. Als je van de behandelende arts te horen hebt gekregen dat je hypoglycemie hebt, zit je daar je verdere leven aan vast. Het is namelijk niet te genezen. Met andere woorden zoals dat in de volksmond heet: 'je moet er mee leren leven'. De patiënt wil zijn of haar toestand het liefst stabiel zien. En hij of zij wil met dezelfde kwaliteit van leven verder kunnen gaan. Belangrijk is hierbij om complicaties met onder andere de nieren, de hersenen of de ogen te voorkomen. De voeding is bij dit alles ontzettend belangrijk. Een dieet is onafwendbaar. Als je dat strikt volgt, dan is hypoglycemie redelijk eenvoudig onder controle te houden.

Doel van het dieet

Het voornaamste doel van een hypoglycemie dieet is evenwicht te brengen in de stofwisseling. Die is namelijk verstoord en daardoor ook het suikergehalte in het bloed. Dat schommelt teveel: dan weer te hoog, dan weer te laag. Door de juiste voedingsstoffen is het suikergehalte stabieler.

Alvorens in te gaan op de samenstelling van het dieet volgende voorname regels:

 1. eet regelmatig, bij voorkeur op dezelfde tijdstippen van de dag
 2. eet meerdere keren per dag kleine hoeveelheden. Het grote voordeel hiervan is dat de opname van suikers en koolhydraten verdeeld wordt over de dag
 3. neem de tijd om te eten: eet rustig en goed kauwen

Hierdoor worden pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel voorkomen. Regelmaat is de boodschap!

Dieettips

Begeleiding door een diëtist is bij een hypoglycemie dieet meer dan welkom. Koolhydraten, vezels, verzadigd en onverzadigde vetten, verkeerde suikers: allerlei termen vliegen je om de oren. Bij het samenstellen van een dagelijks geschikt dieet kun je zo maar niet alles op een bord pleuren.

Uit den boze

 • Graanproducten met de vermelding 'geraffineerd': witte bloem, wit brood, witte rijst, witte suiker of pasta
 • Teveel suiker: snoep, ijs en gebak
 • Frisdranken
 • Poederproducten zoals puddingpoeder, melkpoeder, soep in zakjes en aardappelpureepoeder.
 • Varia: rietsuiker, honing, siroop, kant en klare maaltijden, snacks

Aanbevolen

 • Vezels: volle graanvlokken, tarwekiemen, volkorenmeel, noten, aardappelen, peulvruchten, pitten van pompoen en pijnbomen
 • Vitamines en mineralen: fruit (doch in beperkte mate koolhydraten, dus bananen, druiven, vijgen en dadels beperken) en rauwkost en groene pesto
 • Onverzadigde vetten (vetzuren): olijf-, zonnebloem-, lijnzaad-, maïskiem-, saffloerolie
 • Vette vis: makreel, zalm, sardines en haring

Levenslang dieet

Een hypoglycemie dieet kent een extra moeilijkheid ten opzichte van andere diëten. Vooral tijdens de eerste weken moet je van je 'suikerverslaving' af zien te komen. Je lichaam moet als het ware afkicken van zoetigheid. Dat valt niet mee. Daarbij komt nog dat je dit dieet levenslang moet blijven volhouden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021