Excite

Ibuprofen: wat is het en wat doet het?

Lichte koorts, stevige hoofdpijn, een kies getrokken en nog vele andere pijntjes kunnen verlicht worden door het bekende roze pilletje ibuprofen. De pijnstiller ibuprofen is voor iedereen te koop in de drogist en bestrijdt vaak net iets sneller de pijn dan de aspirine of paracetamol. In dit artikel lees je wat ibuprofen precies is en hoe je het gebruikt.

Ibruprofen is meer dan een pijnstiller

Behalve pijnverlichting werkt ibuprofen ook ontstekingsremmend en koortsverlagend. Daarom is het een perfecte pijnstiller bij de griep, maar ook artritis- en reumapatiënten gebruiken ibuprofen. In de drogist is ibuprofen verkrijgbaar in tabletten van 200 milligram en 400 milligram. Op doktersrecept zijn ook 600 en 800 milligram verkrijgbaar, deze komen vaak in poedervorm. Zonder doktersadvies geldt een advies van maximaal 1.200 milligram per dag.

Andere namen voor ibuprofen

Ibuprofen is een merknaam. Het medicijn is ontwikkeld door de drogisterij Boots in 1969. Inmiddels is het octrooi verlopen waardoor ook andere farmaceutische bedrijven het medicijn zijn gaan verkopen. Je kunt ibuprofen ook tegenkomen onder de namen Advil, Brufen, Dolofin, Ibruphar, Motrin, Nuprin en Nurofen.

Bijwerkingen van ibuprofen

Zonder doktersadvies geldt een maximum van 1.200 milligram per dag. Soms kan een dokter adviseren tot 3.200 milligram te slikken, maar voor alles geldt 3 tot 4 uur tussen inname. Te veel ibuprofen kan maagklachten tot gevolg hebben, vooral in de vorm van maagzuur of maagzweer. Bij ouderen kan dit leiden tot maagbloedingen. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat er bij overmatig gebruik van ibuprofen een verhoogde kans op hartfalen is. Verder reageert ibuprofen met sommige medicijnen tegen een hoge bloeddruk. Lees daarom voor gebruik altijd goed de bijsluiter en pas op als je meerdere dagen achter elkaar ibuprofen gebruikt.

Ibuprofen de nummer één pijnstiller?

Ondanks de bijwerkingen die al vrij snel optreden en veel heftiger zijn dan bijvoorbeeld bij paracetamol en aspirine, is Ibuprofen een populaire manier van pijnbestrijding. Let alleen bij regelmatige pijn goed op dat je niet te vaak naar ibuprofen grijpt en neem het risico op een hartaanval of maagklachten in acht.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021