Excite

Ibuprofen verkleint kans op Parkinson

Ibuprofen helpt niet alleen tegen hoofdpijn en opkomende griep, maar zou ook een effectief middel zijn tegen Parkinson. Of beter gezegd: het gebruik van ibuprofen maakt de kans op Parkinson kleiner.

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 135.000 mannen en vrouwen die regelmatig ibuprofen gebruikten. Zij bleken 40% minder kans te hebben op de ziekte. Op dit moment is het volgens de onderzoekers echter nog te vroeg om te zeggen dat de voordelen van het gebruik van ibuprofen opwegen tegen de bijwerkingen die het medicijn nog kan hebben.

Wetenschappers hadden al even het vermoeden dat bepaalde pijnstillers een positieve invloed zouden hebben op de ziekte, maar het was nog niet duidelijk om welke geneesmiddelen het dan zou gaan. Uit recent onderzoek blijkt nu dat alleen ibuprofen dit effect lijkt te hebben.

Helaas heeft ibuprofen niet alleen voordelen: uit een ander onderzoek bleek dat het dagelijks nemen van ibuprofen gedurende een aantal jaren de kans op een hartaanval of hartstilstand vergroot. Er is dus zeker nog meer onderzoek nodig om te bepalen of er überhaupt iets gedaan kan worden met de combinatie ibuprofen en Parkinson. Als die mogelijkheden er blijken te zijn, kunnen we wel spreken van een doorbraak, want tot nu toe wordt Parkinson gezien als een ziekte die ongeneeslijk is en waar eigenlijk niets aan te doen is.

Afbeelding: Flickr, gebruiker xJasonRogersx

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020