Excite

Handig: belangrijke informatie over COPD

Over een ziekte als kanker is veel informatie te vinden, maar als het gaat om informatie over COPD, een chronische ziekte aan de longen en luchtwegen, dan wordt het vaak veel moeilijker om goede informatie te vinden. En dat terwijl er toch veel mensen zijn die last hebben van COPD. Daarom hierbij wat handige tips over leven met COPD.

Wat is COPD?

De basis informatie over COPD is bijna overal te vinden. COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease, wat zoveel betekent als dat COPD een chronische longziekte is die zorgt voor een vernauwing van de luchtwegen. COPD ontwikkelt zich vaak heel geleidelijk. Het kan veroorzaakt worden door roken, maar ook door het langdurig inademen van ongezonde stoffen. Werken in een ruimte met slechte ventilatie kan bijvoorbeeld ook leiden tot COPD.

Leven met COPD

COPD is niet op te lossen, maar het is wel mogelijk om goed te leven met COPD. Wie nog rookt als de diagnose gesteld wordt, kan hier het beste direct mee stoppen. Blijf ook uit de buurt van rokers; een schone lucht is essentieel. Het maakt niet uit of je je hele leven hebt gerookt of niet; uit onderzoek is gebleken dat het nooit te laat is om te stoppen met roken. Zeker bij COPD helpt het altijd.

Goed eten is ook belangrijk. Eet gezond en let ook op gezonde vetten en eiwitten. Houd je gewicht scherp in de gaten, want COPD patiënten krijgen vaak last van ondergewicht. Omdat het kauwen minder makkelijk gaat, eten ze ook minder en vallen ze af. Als er sprake is van snel gewichtsverlies, neem dan contact op met de huisarts. Overgewicht is natuurlijk ook niet goed. Eet daarom gezond, regelmatig en in kleinere porties.

Bewegen bij COPD

Dat bewegen goed is voor de gezondheid, is geen nieuwe informatie. COPD en de bijbehorende klachten worden ook minder als je veel beweegt. Daardoor train je namelijk je spieren en heb je meer energie. Dit is vooral belangrijk omdat ademen juist meer energie kost dan gebruikelijk. Kies het liefst voor wandelen, fietsen of zwemmen, of maak een afspraak met een fysiotherapeut.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020