Excite

Insectensnack in opkomst!

Weg met de frikandel: de insectensnack is dé snack van de toekomst. En als het aan Nederlandse insectenkwekers ligt, dan ligt deze snack binnenkort al in de supermarkten. Om ervoor te zorgen dat de snacks lekker aantrekkelijk zijn voor iedereen, hebben de kwekers de handen in elkaar geslagen met de Agrarische School in Den Bosch.

Een woordvoerder voor de Vereniging Nederlandse Insectenkwekers heeft al aangegeven wat de doelgroep is: het is niet de bedoeling dat de insectensnacks echte vette snacks worden. Men mikt meer op een imago van kwaliteitssnacks. Grote supermarktketens zijn al benaderd voor de distributie. Albert Heijn is één van de bedrijven die vooralsnog wat huiverig is voor het introduceren van insecten in de schappen.

Volgens de Vereniging is dat niet helemaal terecht, want de snacks zijn best lekker en proeven erg ambachtelijk. Bovendien zijn ze niet allemaal alleen voorzien van insecten, maar bestaat de bugnugget bijvoorbeeld uit kipgehakt en meelwormenpesto, terwijl het bugsballetje gemaakt is van kipgehakt en gemalen meelworm.

De woordvoerster geeft aan dat de Vereniging niet stopt bij het introduceren van de insecten in de schappen. Het is ook de bedoeling dat er in kookboeken meer met insecten gedaan wordt. Op dit moment weten nog maar weinig mensen wat ze er precies mee kunnen doen, en daar moet verbetering in komen. Mogelijk profiteren de insectensnacks van een sneeuwbaleffect: als er iemand mee begint, dan volgt de rest vanzelf.

Afbeelding: Flickr account zimpenfish

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021