Excite

Is brood ongezond?

De boterham is bijna niet weg te denken uit een Hollands eetpatroon, maar volgens de Amerikaanse dieetgoeroe William Davis is brood ongezond en een echte dikmaker. Davis is cardioloog van beroep en heeft naar eigen zeggen vastgesteld dat ons dagelijks brood ziekte en overgewicht veroorzaakt.

Gezondsheidsproblemen

William Davis ziet brood als de veroorzaker van bijna alle gezondheidsproblemen in de Westerse samenleving. Zijn boek ‘Wheat Belly’ is enorm populair in zijn thuisland Amerika, waar hartziektes, adhd en suikerziekte grote problemen zijn. Het boek is nu vertaald in ‘Broodbuik’ en vanaf deze week te koop in Nederland.

Brood ongezond?

Waarom is brood zo ongezond? Davis betoogt dat brood een product is van “genetisch geknutsel en agribusiness”. Door een lobby van grote bedrijven zoals Unilever, zijn wij over de jaren steeds meer brood gaan eten terwijl we helemaal niet zoveel tarwe in ons dieet zouden moeten hebben. Het gevolg is huiduitslag, een hoge bloedsuikerspiegel en maaguitstulpingen. Dat laatste is de zogenaamde broodbuik.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum, een organisatie die overigens veel geld van Unilever ontvangt, is het niet eens met de aanval van Davis op brood. “Dit druist in tegen de heersende wetenschappelijke opvattingen over graanproducten. Het boek is onzorgvuldig en er staan veel onjuistheden in,” vertelt senior voedingskundige van het Voedingscentrum Astrid Postma-Smeets. “In sommige gevallen is er juist wetenschappelijk bewijs dat het omgekeerde waar is.”

Hoogleraar Frits Muskiet deelt de mening van Davis dat bewerkte tarwe niet goed voor ons is. “We zijn er iets meer aan gewend inmiddels, maar we eten er inderdaad te veel van. We zouden absoluut kunnen minderen, maar om alle ziektes aan tarwe toe te schrijven dat gaat veel te ver. Je kunt tarwe niet de schuld geven van alle problemen. We slapen te weinig, hebben veel stress en eten te veel suikers. Het is een veel complexer probleem.”

Tarwe en dikmakers

In Davis’ boek moet niet alleen brood het ontgelden. Ook producten als koek, snacks en deegwaren van tarwe zijn dikmakers. Producten als fruit, zetmeelrijke groenten, volle granen, peulvruchten, gedroogd fruit, maïs, zetmeel en maïsmeel mogen slechts in zeer beperkte mate worden gegeten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021