Excite

Is de ziekte van Lyme dodelijk?

De ziekte van Lyme kan dodelijk zijn, maar gelukkig komt dat maar zelden voor. Wel is de ziekte van Lyme verraderlijk, omdat het te laat opmerken kan leiden tot een volledige ontwikkeling van de ziekte. Dat betekent klachten met betrekking op het zenuwstelsel, de gewrichten, de huid en heel soms hartklachten. En dat allemaal door een te laat opgemerkte tekenbeet: een superklein insect dat ook veel in de Nederlandse bossen zit.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt overgebracht via een tekenbeet. De teek moet dan wel de Borrelia Burgdorferi bacterie bij zich dragen en minstens 36 uur vastzitten in de huid. De ziekte is vaak lastig te diagnosticeren, omdat de patiënt niet altijd weet dat hij of zij een tekenbeet heeft. Ook beginnen de klachten vaak als grieperigheid, waardoor je al snel te laat bent om verdere ziekteverschijnselen voor te zijn. De ziekte van Lyme kan dodelijk zijn in zeer zeldzame gevallen. In de meeste gevallen blijft het bij aandoeningen aan het zenuwstelsel.

Ziekte van Lyyme: de gevolgen

Zoals gezegd kan een besmetting met de Borrelia Burgdorferi bacterie leiden tot aantasting van het zenuwstelsel. Hoe het ziektebeeld zich ontwikkelt, verschilt per persoon. Meestal is het eerste teken visueel: een rode cirkel op de plek van de tekenbeet die na een paar dagen weer verdwijnt. De cirkel kan direct na de beet ontstaat, maar ook nog tot drie maanden later. Dit is het eerste teken van de ziekte van Lyme, maar de gevolgen nemen steeds meer toe tot ‘de late Lymeziekte’. Zenuwpijn, zenuwuitval, verlamming en gewrichtsklachten zijn een aantal mogelijke gevolgen. Ook algehele pijn en ongemak aan de ledematen hoort bij de gevolgen van de late Lymeziekte. Hartritmestoornissen kunnen ervoor zorgen dat de ziekte van Lyme dodelijk afloopt.

Zelfmoord

Patiënten met de ziekte van Lyme ondervinden vaak psychologische klachten naar aanleiding van de gevolgen van hun ziekte. De diagnose wordt soms pas laat vastgesteld en patiënten blijven daardoor lang in onzekerheid zitten. Ook is de behandeling in Nederland niet altijd op niveau. Het is niet zo dat de ziekte van Lyme altijd dodelijk is in deze gevallen, maar er wordt wel gesproken van ‘ondragelijk lijden.’

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021