Excite

Is light-frisdrank wel zo gezond?

In hun strijd tegen overgewicht hebben veel frisdrankliefhebbers een bondgenoot gevonden in de light variant van hun favoriete drankje. En wanneer je op zoek bent naar een substituut met minder calorieën dan reguliere frisdrank dan zit je bij suikervrije frisdrank goed. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het helemaal niet gezonder is.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Texas bleek in 2005 bijvoorbeeld dat dieetdrankjes helemaal niet bijdragen aan een gezond gewicht. Proefpersonen dronken kwamen zelfs aan. De onderzoekers zeiden er destijds wel bij dat er niet bewezen was dat de light-frisdrank de oorzaak was van de gewichtstoename. Maar de stelling dat het helpt bij het afvallen kon met het onderzoek wel de prullenbak in.

Een recenter onderzoek van de Universiteit van Miami toonde aan dat light-frisdrank wel kan bijdragen aan een verhoogde kans op hartaanvallen en beroertes. Zo’n 2500 mensen werden negen jaar lang gevolgd. Gemiddeld kregen proefpersonen die bij het begin van het onderzoek aangaven vaak light-frisdrank te drinken 48% meer te maken met deze ziektebeelden dan mensen die aangaven weinig tot nooit frisdrank te nuttigen.

Er is nog meer onderzoek nodig om definitief vast te stellen dat light-drankjes inderdaad gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Maar volgens hoofdonderzoeker Hannah Gardener is frisdrank eigenlijk af te raden. ‘Ik adviseer altijd water in plaats van andere drankjes.’

Afbeelding: Flickr, gebruiker gamene

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021