Excite

Is de sauna gezond?

Lekker zweten in de sauna: de één zweert erbij, terwijl anderen er niets van willen weten. Maar die laatste groep mist wel iets, want de sauna is niet alleen lekker. Lees hier waarom naar de sauna gaan ook gezond kan zijn.

Waarom is sauna gezond?

Van de hitte in een sauna word je lekker loom en ontspannen, of dat nu een klassieke Finse sauna is of een nieuwerwetse infraroodsauna. Volgens een onderzoek van een Finse universiteit word je ook nog eens minder vatbaar voor verkoudheden, omdat je lichaam gewend raakt aan temperatuurschommelingen.

Ook het zweten in de sauna heeft een positief effect. Ten eerste gaan je poriën wijd openstaan waardoor alle rommel en rotzooi uitgezweet kan worden. Het zweten is ook een weldaad voor de spieren, omdat afvalstoffen als melkzuur het lichaam op natuurlijke wijze kunnen verlaten.

Soms hoor je ook dat mensen met astma de sauna beter kunnen vermijden. Niets is echter minder waar. Een saunabezoek ontspant immers de spieren, ook de spieren die bij een aanval verkrampen. Verder wordt door regelmatig bezoek meer cortison in de hersenen afgescheiden. Hierdoor worden astma-aanvallen minder heftig.

Tot slot hebben ook mensen met diabetes baat bij een saunabezoek. Diabetici hebben namelijk meer kans op aderverkalking, wat door de sauna kan worden tegengegaan.

Wanneer oppassen met de sauna?

Helaas zijn er ook aandoeningen die door een saunabezoek ongunstig kunnen worden beïnvloed. Het is bijvoorbeeld oppassen geblazen voor mensen met een hoge bloeddruk. Door de veranderingen van temperatuur kan de bloeddruk namelijk behoorlijk gaan schommelen. Naar de sauna gaan kan wel, maar slechts met mate.

Ook met bepaalde vormen van reuma is het niet verstandig om naar de sauna te gaan. Mocht je hier last van hebben, praat dan eens met je huisarts en vraag of jij zonder gevaar naar de sauna kunt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021