Excite

Ischias: zenuwpijn in de rug

Bijna iedereen kent de hernia, maar ischias is een stuk minder bekend. Toch heeft ischias veel overeenkomsten met een hernia. Het is ook een vorm van zenuwpijn en kan zelfs het gevolg zijn van een hernia; ischias is vaker wel dan niet veroorzaakt door een rughernia. Een goede diagnose stellen is belangrijk, want alleen dan is een goede behandeling mogelijk.

Symptomen van ischias

Ischias wordt veroorzaakt als er druk wordt uitgeoefend op de wortels van de zogenaamde ischiaszenuw. Deze zenuwen zitten bij de heupen en billen. Het meest voorkomende symptoom is een sterke pijn aan de achterkant van het been. In de meeste gevallen is die pijn te voelen van been tot voet en wordt lopen hierdoor bijna onmogelijk. Opvallend is dat ischias zich meestal slechts in één been voordoet en samengaat met stevige rugpijn.

Signalen

Voor de pijn van ischias een toppunt bereikt, kunnen er al verschillende signalen zijn die erop duiden dat er iets niet helemaal in orde is. Denk bijvoorbeeld aan gevoelloze tenen of een deel van de voet dat 'doof' voelt. Ook een klapvoet kan een teken zijn.

Daarnaast is het verlies van controle over sluitspieren kenmerkend voor ischias. Dit kan weer leiden tot incontinentie.

Wie last heeft van deze signalen, doet er goed aan hulp te zoeken. De kans op ischias is groot en des te eerder dit ontdekt wordt, des te meer kans van slagen de behandeling heeft. Als je klachten hebt die op ischias lijken, bezoek dan eerst de huisarts. Die kan je zelf helpen of eventueel doorverwijzen naar een chiropractor of een andere gespecialiseerde behandelaar.

Behandeling van ischias

Ischias wordt meestal behandeld met behulp van oefeningen. Door fysiotherapie kan de pijn verlicht worden en kan de oorzaak van ischias weggenomen worden. Ook is het mogelijk om therapieën of massages toe te passen. Hiervoor kun je eveneens bij de fysiotherapeut terecht. Het is zelfs mogelijk om jezelf te behandelen, mits je hiervoor de juiste apparatuur hebt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018