Excite

IVF-behandeling verhoogt kans op Syndroom van Down

Wanneer zwanger worden op de reguliere manier niet lukt, dan grijpen sommige vrouwen naar een methode als IVF om alsnog zwanger te geraken. IVF lijkt een geschenk uit de hemel, maar volgens Britse onderzoekers lopen kinderen die hieruit voortkomen een verhoogd risico op het syndroom van Down.

Het was al bekend dat de kans op een baby met het syndroom groter wordt als een vrouw van boven de 35 zwanger raakt. Maar volgens de experts zouden de medicijnen die ingenomen worden tijdens een IVF-behandeling het risico ook nog eens verhogen. Hun onderzoek werd uitgevoerd bij 34 paren en is dus nog niet sluitend. Toch vinden de Britten dat hun bevindingen aanleiding moeten zijn voor meer onderzoek.

De resultaten van het onderzoek werden bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Human Reproduction and Embryology. Volgens hoofdonderzoeker Alan Handyside is het onderzoek nog niet afgerond. "Het zou kunnen zijn dat de fouten liggen aan de stimulatie van de eierstokken. We wisten al dat dit effect kon ontstaan door laboratoriumstudies. Maar we hebben nog meer werk te doen om het zeker te weten."

Volgens de onderzoekers zou het in sommige gevallen verstandiger zijn dat vrouwen donoreicellen gebruiken in plaats van een IVF-behandeling.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020