Excite

Jaloezie maakt blind

Liefde kan mensen blind maken, maar dat geldt net zo goed voor jaloezie. Sterker nog, jaloezie kan met name vrouwen letterlijk verblinden. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder goed scoren op visuele opdrachten als hun partner op dat moment naar andere vrouwen kijkt.

Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Delaware kwamen tijdens een onderzoek tot deze conclusie. Voor het onderzoek werd aan verschillende vrouwen gevraagd om landschappen te herkennen in een reeks foto’s. De foto’s versprongen steeds sneller op het scherm. Mannen moesten de foto’s van de landschappen een cijfer geven.

Toen halverwege het experiment door de wetenschappers werd omgeroepen dat de foto’s van landschappen voor mannen vervangen zouden worden door foto’s van vrijgezelle dames die beoordeeld mochten worden, bleek dit ook de prestaties van de vrouwen te beïnvloeden.

Zij mochten namelijk na het experiment aangeven of ze last hadden van jaloezie, of zich ongemakkelijk voelden over de veranderde opdracht van hun mannen. Bij de vrouwen die het meeste last hadden gehad van jaloezie, was een duidelijke neergang te zien in de prestaties.

Bij deze resultaten moet wel een kanttekening geplaatst worden; de vrouwen en mannen zaten naast elkaar. De vrouwen die het meeste last hadden van jaloezie, probeerden regelmatig op het scherm van hun man te kijken. Hierdoor hadden ze de ogen niet op het eigen scherm, waardoor de landschappen soms ongemerkt voorbij gleden.

Afbeelding: Flickr account EDgAr H.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021