Excite

Jam op koude toast is het perfecte ontbijt

De Britten smeren hun jam al sinds mensenheugenis op een versgetoaste boterham, maar volgens een nieuw onderzoek is het beter om afgekoelde toast te gebruiken. De perfecte temperatuur wordt bereikt door de toast tenminste tien minuten te laten afkoelen in een goed geventileerde ruimte, alvorens het te besmeren.

"De aanvankelijk knapperige weerstand die de koude toast biedt, vormt het ultieme contrast met de fluweelachtige marmelade," verklaart professor Christopher Smith, van het Manchester Food Research Centre. Smith heeft samen met zijn team ook een specifiek recept ontwikkeld, dat beschrijft hoe de perfecte toast met marmelade bereid dient te worden.

Volgens het recept van Smith zou de snee witbrood 9 millimeter dik moeten zijn en precies 1 minuut op 220 graden Celsius in de toaster getoast moeten worden. Na de afkoelperiode van tien minuten schrijft het recept voor dat je de toast eerst besmeert met 7,1 gram lichtgezouten boter en vervolgens met 11,2 gram fijne marmelade.

De essentie van het recept ligt in de dikte van het brood, de boter en de marmelade. Die moet een verhouding hebben van 9:1:2. Ook de grootte van de sinaasappelschil in de marmelade is belangrijk. Die zou niet kleiner dan 1,5 millimeter en niet groter dan 4 millimeter moeten zijn.

Smith kwam op de verhouding voor de perfecte toast met marmelade nadat zestig testers verschillende versies van het klassieke ontbijtgerecht hadden geproefd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Vinni123

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020