Excite

Je armen over elkaar slaan helpt tegen pijn

Er kan een nieuw huis, tuin en keuken middeltje tegen pijn toegevoegd worden aan het aloude wrijven, blazen, of een kus op de zere plek. Het lijkt er namelijk op dat je pijn tegen kan gaan door je armen over elkaar te slaan. Je hersenen begrijpen dan niet meer waar de pijn zit.

Normaal gesproken gebruik je je rechterhand voor bijna alles wat je aan de rechterkant van je lichaam doet, en je linkerhand voor alles aan je linker zijde. Een glas dat rechts van je staat, pak je meestal met je rechterhand op, ze legt onderzoeker Giandomenico Ianetti uit aan MailOnline. Je hersenen zijn daarom helemaal ingespeeld op de combinatie rechter kant – rechterhand, en linker kant – linkerhand.

Onderzoekers van University College London, waaronder Ianetti dus, hebben dat getest door acht proefpersonen een pijnprikkel toe te dienen op de hand. Ze maten de reactie van de proefpersonen. Vervolgens werd de test herhaald, maar nu hadden de proefpersonen hun armen over elkaar geslagen. Bij het meten van de reactie bleek dat het gevoel van pijn de tweede keer veel minder sterk was.

Hiermee is natuurlijk nog niet onomstotelijk bewezen dat het zin heeft om je handen over elkaar te slaan bij pijn, maar het is wel een heel interessant resultaat. De onderzoekers denken dat het effect bij pijn aan de hand het sterkst is. Als er meer onderzoek naar gedaan wordt kunnen de resultaten op den duur leiden tot een betere behandeling van pijn.

Afbeelding: Flickr, gebruiker doortoriver

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021