Excite

Je kan niet zonder. Maar wat is precies een verslaving aan roken?

Er zijn op deze wereld vele verleidingen. Lekker eten, drinken en uitgaan zijn daar voorbeelden van. Maar als je die verleidingen lange tijd niet kan weerstaan, en bepaalde middelen veelvuldig tot je neemt, kan dat uitmonden in een verslaving. De fijne gevoelens die het middel of product je in eerste instantie gaven, worden nu aangevuld door een gevoel van afhankelijkheid. Je hebt het product nodig en voelt je naar als je het niet onder handbereik hebt. Een verslaving waar nog steeds veel mensen aan lijden is de verslaving aan roken!

Feiten over de rookverslaving

Als je het woord 'rookverslaving' noemt, dan weet iedereen wat bedoeld wordt. Maar de precieze ins en outs van deze verslaving zijn bij veel mensen minder bekend.

Wat houdt een rookverslaving in?

Een rookverslaving is een verslaving aan het roken van tabak, die wordt veroorzaakt door de geestelijke verslaving aan de stof nicotine. Aan tabak die je in winkels kan kopen worden veel andere stoffen toegevoegd, waaronder drop, suiker en menthol. Dat lijken onschuldige stoffen te zijn, maar bij verbranding verergeren ze het negatieve effect van de rookverslaving door het verhoogde gehalte aan formaldehyde dat vrijkomt. Door de kwalijke bijwerkingen van roken is het iets dat artsen streng afraden en zijn sinds een aantal jaren gezondheidswaarschuwingen op de verpakkingen verplicht. Om het aantal mensen met een rookverslaving te verkleinen bestaat sinds 1990 de Tabakswet, die een sterk ontmoedigingsbeleid voert.

Oorzaken van een rookverslaving

Je kan van een echte verslaving spreken als iemand veel moeite heeft om met het gebruik van een bepaald middel op te houden, ook al is deze persoon er van op de hoogte dat het middel ongezond is. Hieruit kan je afleiden dat een verslaving in wezen een motivatieprobleem is.

Naast deze geestelijke kant, heeft de inname van de stof nicotine ook lichamelijke effecten. Nicotine beïnvloedt de hersenen, het hart- en vaatstelsel, het maag-darmkanaal en de skeletspieren. De stof zorgt voor de zogenaamde adrenerge stimulatie, waardoor de roker een verhoogde hartslag en bloeddruk kan krijgen. Daarnaast zet nicotine dopamine af in de hersenen, wat een goed gevoel geeft, maar tegelijk een behoeftig gevoel als de hoeveelheid dopamine weer afneemt.

Als je van de rookverslaving af zou willen is alleen het stoppen met nicotine meestal niet afdoende. De opgebouwde geestelijke verslaving, die ontstaat doordat de behoefte aan nicotine wordt gekoppeld aan een fijn gevoel, bijvoorbeeld "samen roken is gezellig", of "ik word er zo ontspannen van", speelt een grote rol in de rookverslaving.

Hoe verbreek je de verslaving aan roken?

Sinds de negentiger jaren van de 20e eeuw voeren overheden een campagne, die vooral tegen het roken in openbare ruimten is gericht. Tegelijk werden de kosten van het roken hoger gemaakt, om zo een ontmoedigingsbeleid te stimuleren. Of dat mensen helpt met hun verslaving aan roken is maar de vraag. Als je werkelijk wilt stoppen met roken is de beste methode, je er eerst van te overtuigen dat als je stopt je leven direct gezonder en beter wordt. Dat het geen straf is om te stoppen, maar een bevrijding. Je zult je fitter, schoner en sterker voelen en nog geld besparen ook. Geladen met deze positieve motivatie zal het lichamelijke afkicken van de nicotine veel makkelijker zijn. Dat proces duurt vaak maar een of twee dagen, waarin je lichaam sterk om nicotine vraagt en is daarna spoedig afgelopen. De volgorde is dus eerst de geest, en dan het lichaam. En bedenk vooral dat je betere tijden tegemoet zult gaan!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021