Excite

Jeugd niet langer, maar dikker

De Nederlandse jeugd werd jarenlang alleen maar langer. Dat kwam met name dankzij een gezond voedingspatroon. Hoewel deze trend maar liefst 160 jaar geduurd heeft, is er nu een einde aan gekomen: de jeugd van tegenwoordig groeit wel, maar vooral in de breedte.

Volgens TNO wordt er steeds minder gevarieerd en gezond gegeten, waardoor kinderen steeds dikker worden. Dit bleek tijdens de presentatie van de cijfers tijdens een bijeenkomst in Rotterdam.

Ruim tien jaar geleden kon al opgemerkt worden dat een deel van de jongeren te zwaar werd. Het ging toen met name om kinderen van Marokkaanse en Turkse afkomst. De trend heeft zich – zowel binnen die groep als binnen andere groepen jongeren – voortgezet.

Kinderen worden niet alleen dikker omdat er minder gezond gegeten wordt, maar ook omdat we inmiddels het hoogste welvaartsniveau bereikt lijken te hebben. Eerder was er steeds nog verbetering mogelijk, waardoor we ook in de lengte konden groeien. Nu is dat niet meer het geval en lijkt het er steeds meer op dat we in de voetsporen treden van veel Amerikanen, die in de breedte ook veel meer groeien dan in de lengte.

Sinds 1955 worden de gemiddelde lengtes van jongeren al onderzocht. Iedere 15 jaar wordt hiervoor een onderzoek uitgevoerd. In 1955 lag de eindlengte van jongens nog op 1,76 en die van meisjes op 1,63, terwijl dit nu respectievelijk 1,83 en 1,71 is. In 2015 zal er weer gemeten worden.

Afbeelding: Flickr account Tobyotter

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021