Excite

Zo kom je van een jeukende huid af

Een jeukende huid is ontzettend ongemakkelijk. Je hebt de onweerstaanbare behoefte om eraan te krabben, ook op momenten dat dat niet gepast is. Daarmee werk je het genezingsproces echter weer tegen en beland je in een vicieuze cirkel. Maar hoe kom je dan wel van een jeukende huid af? Is er überhaupt wel één manier?

Onderzoek de oorzaak

Een jeukende huid kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. De behandeling hangt daar ook van af. Als je gebrand bent door brandnetels, helpt het goed als je de eerste vijf minuten niet krabt. Daarna trekt de jeuk weg. Als je wel gekrabd hebt, dan kun je een blaadje weegbree over de bultjes wrijven. Dat verzacht de jeuk en helpt je er vanaf te blijven.

Als je een jeukende huid hebt vanwege een allergie, is het belangrijk erachter te komen waar je precies allergisch voor bent. Omdat er heel veel opties zijn, is het hiervoor slim om naar de huisarts te gaan. Die voert een enkele priktest uit en kan daarmee precies zien of je bijvoorbeeld allergisch bent voor pinda's, of voor zetmeel. Daar kun je vervolgens je dieet op aanpassen en de uitslag - en dus jeuk - voortaan helemaal voorkomen.

De lastigste vorm van jeuk is wel de jeuk die niet daadwerkelijk aanwezig is, maar waarvan je denkt dat je er last van hebt. Bedenk maar eens bij jezelf dat je jeuk hebt aan je voet. Wedden dat je direct een keer moet krabben? Het is leuk om daar eens een grapje mee uit te halen, maar het kan ook zijn dat deze verschijning ernstigere vormen aan gaat nemen. Probeer dan je gedachten te verzetten of zoek eventueel psychologische hulp.

Huidziekten

Het is ook mogelijk dat je de jeukende huid niet echt kunt beïnvloeden, omdat deze wordt veroorzaakt door een ziekte als eczeem of psoriasis. Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk van de huid af te blijven en de huid zo voorzichtig mogelijk te behandelen. Informeer bij de dermatoloog naar een goede crème.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019