Excite

Pijnlijke gewrichten door jicht

Jicht is een reumatische aandoening die vaak na verloop van tijd chronisch wordt. Pijnlijke en ontstoken gewrichten zijn het gevolg. Gelukkig is behandeling goed mogelijk. Hoe ga je om met medicijnen tegen jicht en welke oorzaken zijn aan te wijzen voor het ontstaan van jicht? Dat lees je in dit artikel.

Wat is jicht?

Jicht is een reumatische aandoening die voortkomt uit een ontsteking als gevolg van gekristaliseerd urinezuur in een gewricht. Jicht is voornamelijk een stofwisselingsprobleem, omdat het urinezuur niet goed worden opgelost door het lichaam. Het kristalliseren van het urinezuur komt door de kou, waardoor jicht vaak perifere gewrichten aantast. Zo is de grote teen in 60 procent van de jicht gevallen de eerste geïnfecteerde plek op het lichaam.

Jicht klachten

Het lichaam reageert op jicht door middel van ontstekingsverschijnselen. De plek zwelt op, wordt rood, gevoelig en warm. Patiënten met jicht in hun grote teen kunnen hun voet vaak niet gebruiken van de pijn. Sommige mensen worden 's nachts zelfs wakker, omdat de plek zo gevoelig is. Behalve in de voeten komt jicht ook voor in de handen en vingers, enkels of knie en de oorschelp.

Jicht met voeding en alcohol

Jicht hangt samen met een te hoge concentratie urinezuur of met een moeizame afbraak van urinezuur. Uit onderzoek is gebleken dat het ontstaan van een hoog urinezuur kan samenhangen met voeding. Rood vlees en orgaanvlees eten zorgt voor een verhoogd risico van maar liefst 40 procent in vergelijking met mensen die weinig tot geen vlees eten. Normale hoeveelheden alcohol variërend van twee tot vier glazen per dag hebben geen negatief effect. Fructosehoudend voedsel daarentegen wel weer: vooral fruitdranken en frisdranken verhogen de urinezuurproductie.

Jicht behandeling

De behandeling van jicht kan bestaan uit het aanpassen van het voedingspatroon in combinatie met bijvoorbeeld medicijnen. Deze kunnen zicht richten op ontstekingsremming, het voorkomen van nieuwe onstekingen of het verlagen van het urinezuurgehalte. Welk medicijn voor jou het beste is, wordt bepaald in overleg met de huisarts. Omdat de medicijnen met of tegen elkaar kunnen werken, is het belangrijk elk medisch advies goed op te volgen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018