Excite

Jonge kinderen eten te zout

Kleine kinderen eten niet teveel zoetigheid, maar juist teveel zout. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit blijkt dat kinderen tussen de 2 en 7 jaar veel te veel zout binnen krijgen.

Voor 2 tot 4 jarigen gaat het om maar liefst 40 procent teveel, bij 4 tot 7 jarigen is dit 30 procent teveel zout. Peuters en kleuters mogen respectievelijk maar drie of vier gram zout per dag, maar door zout in onder andere melk- en vleesproducten of zout dat gebruikt wordt bij het koken, krijgen ze respectievelijk 4,3 gram en 5,1 gram per dag binnen.

Dat het hier niet alleen om ‘slecht gedrag’ van kinderen gaat, blijkt wel uit het feit dat volwassenen ook behoorlijk over hun limiet zitten. Zij mogen ongeveer 6 gram zout per dag, maar komen al snel aan negen tot tien gram. Teveel zout kan heel ongezond zijn, omdat dit kan leiden tot een hogere bloeddruk. Met name op latere leeftijd wordt de kans hierop groter.

Hoewel kinderen op dit moment dus niet te zoet eten, wordt wel aangeraden om het aantal glazen frisdrank en yoghurtdranken bij kinderen te beperken. Hierin is de suiker namelijk vaak vervangen door zoetstoffen die op zich niet schadelijk zouden zijn. De combinatie van verschillende zoetstoffen kan echter wel schadelijk zijn. Om hier een definitief uitsluitsel over te krijgen, heeft de Voedsel en Waren Autoriteit een onderzoek aangevraagd dat duidelijk moet maken wat voor effect combinaties van zoetstoffen op de gezondheid hebben.

Afbeelding: Flickr account jetalone

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021