Excite

Jongeren en Geld: Vier typen

Van jongeren wordt gedacht dat ze slecht met geld om kunnen gaan. Natuurlijk ligt de waarheid wat genuanceerder, aldus de stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB), dat onderzoek doet naar het bestedingsgedrag van jongeren.

Door middel van interviews met 150 jongeren en een enquête waaraan nog eens 1.100 jongeren meededen, kwam WWJB erachter dat er grofweg vier type jongeren zijn als het gaat om geld. Zo heb je de Trendsetter, die gericht is op status en dingen impulsief koopt. Regelaars daarentegen hebben niet zoveel op met status en zijn niet impulsief. Levensgenieters hebben ook weinig met status, maar zijn wel impulsief. Toekomstplanners vinden status ten slotte wel weer belangrijk, maar zijn terughoudend in hun uitgaven.

De meeste jongeren (30%) behoort tot de Trendsetters, op de voet gevolgd door de Regelaars (29%). De onderzoeksresultaten werden vandaag bekend gemaakt op het Jongeren & Geld evenement dat de WWJB organiseert in de jaarbeurs Utrecht. Ook werd daar een boek dat zich bezig houdt met het onderwerp jongeren en geld uitgereikt aan prinses Maxima, die sprak met jongeren en volwassenen over hun bestedingspatroon.

De WWJB maakt zich hard voor financiële educatie aan jongeren. Het onderzoek zou bruikbaar zijn om onderwijs toe te spitsen op de verschillende typen jongeren.

Afbeelding: Flickr, gebruiker sakanami

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021