Excite

Jongeren massaal naar de tandarts

Jongeren tussen de 18 en 22 jaar gaan massaal nog naar de tandarts om achterstallig werk in hun gebit uit te laten voeren. Als zij dat dit jaar namelijk nog regelen, kunnen ze veel geld besparen. Vanaf 1 januari worden de tandartskosten namelijk niet meer vanuit het basispakket voor jongeren vergoed.

De kosten voor verschillende gebitsbehandelingen kunnen snel oplopen. Voor het trekken van een kies ben je al een paar tientjes kwijt, maar sommige andere behandelingen kunnen wel honderden of duizenden euro’s kosten. Voor veel jongeren is dat niet te betalen. Omdat de meeste mensen wel redelijk goed weten hoe het er met hun gebit voor staat, kunnen ze enigszins voorspellen of ze problemen gaan krijgen en daarvoor vast een behandeling ondergaan.

Vanwege de verandering in het basispakket voor jongeren verwachten tandartsen dan ook een run op de praktijk. De beroepsvereniging NMT heeft nogmaals de politiek verzocht om de bezuinigingsmaatregel niet door te voeren. De kans dat die brief effect heeft is klein; met de maatregel kan namelijk 110 miljoen euro bespaard worden.

De beroepsvereniging is er echter bang voor dat de tandarts, die toch al niet hoog op het lijstje staat bij jongeren, straks helemaal niet meer bezocht zal worden. En dat terwijl het gebit van jongeren nog steeds vrij kwetsbaar is. Op latere leeftijd kunnen ze hiervan dan een peperdure rekening gepresenteerd krijgen, terwijl er op dit moment nog volop kansen zijn voor preventie.

Afbeelding: Flickr account emrank

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021