Excite

Jongeren zijn te dik en roken te veel

  • © Getty Images
Nederlandse jongeren roken te veel en zijn ook nog eens te dik. Dat blijkt uit de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS presenteerde dinsdag het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2014. Dit rapport liet zien dat een op de drie jongeren van tussen de 18 en 25 jaar oud rookt. 10 procent van hen is een zware roker.

Over het algemeen roken jongere jongens en meiden minder vaak. Ongeveer 10 procent van de 12- tot 18-jarigen steekt met enige regelmaat een sigaret op. Van deze groep is ook meer dan één op de tien te zwaar. Bij jongeren tussen de 18 en de 25 jaar is dit zelfs één op de vijf.

Het percentage rokers is groter onder de jongeren met overgewicht. Van de jongeren met overgewicht rookt zo'n 27 procent. Van de jongeren zonder overgewicht rookt 'slechts' 22 procent. Een opvallend verschil, aangezien veel mensen juist niet willen stoppen met roken, omdat ze bang zijn om dan dikker te worden.

Het vele roken en overgewicht wordt door veel jongeren niet als last ervaren. Als wordt gevraagd naar hun gezondheid, geeft zo'n 91 procent aan zich positief of erg positief te voelen over de eigen gezondheid. Over het algemeen zijn niet-rokende jongeren wel meer tevreden over hun gezondheid dan rokende jongeren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021