Excite

Junk food als meest dodelijke verslaving

Heb je ook regelmatig zin om lekker te snacken en verdwijnt die zin niet na één keer snacken? Dat kan heel goed kloppen: junk food blijkt namelijk verslavend te zijn. Net zo verslavend als bijvoorbeeld cocaïne of heroïne. En junk food is niet alleen verslavend, maar ook dodelijk: het kan gezien worden als één van de dodelijkste drugs die er bestaat.

Volgens Amerikaanse wetenschappers bevat junk food veel vet, suiker en zout, waardoor dezelfde hunkeringen op kunnen treden als het geval is bij drugs. Onze hersenen geven een fijn signaal door na de eerste hap junk food en om dat gevoel steeds weer te krijgen, is er steeds meer junk food nodig. Dat is echter niet het enige probleem met junk food: het zorgt er ook voor dat er veel meer vlees gegeten wordt dan nodig is.

Grote hoeveelheden vlees zijn niet goed voor de mens en al helemaal niet voor het milieu. Voor het produceren van een kilo varken is er bijvoorbeeld 2,5 kilo dierenvoer nodig. Voor een kilo rundvlees lopen die hoeveelheden zelfs op tot 6 kilo, zelfs als het om gehakt voor een lekkere hamburger gaat. En dan heb je het alleen nog maar over het vlees zelf en niet over de transportkosten van het vlees.

Omdat vlees niet goedkoper gaat worden en zeker niet makkelijker of duurzamer geproduceerd kan worden, is het veel beter om van vlees weer – net als vroeger – een traktatie te maken, in plaats van een standaard element van de dagelijkse maaltijd. Als je dan wel vlees eet, kun je kiezen voor bijvoorbeeld biologisch vlees van boeren uit de buurt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Life On The Edge

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021