Excite

Hoe kun je kalknagels bestrijden?

Wanneer je last hebt van kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, ziet je nagel eruit alsof hij van kalk gemaakt is; je nagel is stugger, dikker en breekbaarder. Kalknagels bestrijden kan op diverse manieren, mede afhankelijk van de oorzaak van je kalknagel.

Oorzaken van kalknagels

Een kalknagel kan veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding, maar de meest voorkomende oorzaak is een schimmel, ook wel onychomycose genoemd. Deze schimmels bevinden zich voornamelijk in vochtige omgevingen, zoals zwembaden en doucheruimtes. Je kunt de schimmelinfectie van een ander krijgen, maar je kunt ook jezelf besmetten: in het begin is er één kalknagel, dit worden er langzaamaan steeds meer. Behandeling van kalknagels is dus zeker aan te raden.

Middeltjes tegen kalknagels

Kalknagels worden meestal behandeld met een zogenaamd antischimmelmiddel. Er zijn inwendige en uitwendige antischimmelmiddelen. Uitwendige antischimmelmiddelen hebben er vaak grote moeite mee te schimmel te bestrijden, omdat de plaats van de schimmel (aan de onderkant van de nagel) vaak lastig te bereiken is en de werkzame bestanddelen lastig door de dikke huid heen kunnen komen. Inwendige antischimmelmiddelen, ook wel antimycotica genoemd, zijn enkel op recept verkrijgbaar maar geven vaak goede en duurzame resultaten. De kuur duurt vaak een maand of drie.

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt kalknagels helpen voorkomen door niet op blote voeten in openbare vochtige ruimtes te lopen, maar op badslippers. Droog je voeten na het douchen of baden goed af en was ze niet te vaak met zeep. Draag ruimzittende, ventilerende schoenen en draag dagelijks schone en vochtabsorberende sokken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020