Excite

Kamillethee tegen kanker?

Uit onderzoek is gebleken dat de stof apigenin in kamillethee tegen kanker werkt. Het chemische stofje neemt de kracht van de kankercellen weg, waardoor ze minder snel verspreiden. Ook leven de kankercellen minder lang dan normaal en zou apigenin de kankercellen gevoeliger maken voor onder andere medicijnen tegen kanker.

Mediterrane groenten en fruit

Het was al langer bekend dat apigenin in veel mediterrane groenten en fruit zit, zoals selderie en peterselie. Wetenschappers hebben het stofje nu ook in kamillethee gevonden. Volgens een van de onderzoekers is kamillethee geen wondermiddel, maar past het prima in een gevarieerd eetpatroon. "We weten dat je gezond moet eten, maar we zien nu dat bepaalde stoffen in voeding gezonde eigenschappen hebben. Door dit onderzoek zien we de gunstige invloed van een simpel middel op veel verschillende eiwitten."

Eiwitten en apigenin

De wetenschappers publiceren de resultaten van hun onderzoek deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze vergelijken hun onderzoek met een vissenkom. In de kom zwemmen allerlei eiwitten, waarop stoffen zoals apigenin losgelaten worden. De wetenschappers kunnen dan precies zien welke eiwitten veranderen en op welke manier. "Dat is het bewijs voor een relatie, want we zien dat de eiwitten en de apigenin een reactie hebben," vertelt een van de onderzoekers.

Kamillethee en kanker

Het onderzoek concentreerde zich in het bijzonder op drie eiwitten die in 80 procent van de kankersoorten een afwijking veroorzaken. Zo spelen ze een grote rol bij de ontwikkeling van borstkanker. Voor de toekomst zien wetenschappers mogelijk een rol voor kamillethee tegen kanker. "Door deze voedingsstof in te schakelen kunnen we de eerste slag toedienen aan de kankercellen."

Kamillethee positieve eigenschappen

Het is niet de eerste keer dat kamillethee wordt geroemd om de positieve eigenschappen. Zo heeft de kruidenthee ook een anti-ontstekende werking en is het goed tegen maagklachten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020