Excite

Kannibalistische hersenen maken hongerig

Het lichaam is soms een vreemd gegeven. Zo is het mogelijk om, door je dieet aan te passen, het brein kannibalistische trekken te laten ontwikkelen. Waarom je dat precies zou willen is natuurlijk iets anders.

Door het lichaam van te weinig voedingstoffen te voorzien, treedt in het brein autofagie op. Daarbij eten neuronen in de hersenen zichzelf als het ware op. Wanneer dat gebeurt bij hersencellen die te maken hebben met je spijsvertering, komt er vet vrij. En daardoor wordt weer een krachtige stof geproduceerd die het hongergevoel stimuleert. Als je aan het diëten bent, word je dus niet alleen hongerig door een lege maag, maar ook omdat je hersencellen op hol slaan.

Hoofdonderzoeker Rajat Singh deed samen met zijn collega’s onderzoek op muizen en op gekweekte hersencellen. Volgens Singh moet het in de toekomst mogelijk zijn om met medicijnen dit proces te verstoren, waardoor diëten beter vol te houden is. De meeste diëten worden succesvol afgesloten, maar de kilootjes vliegen er weer aan op het moment dat er weer tot een normaal eetpatroon wordt overgegaan.

Mogelijk verklaart het onderzoek ook waarom je minder trek hebt naarmate je ouder wordt. Oudere cellen zijn namelijk minder goed in autofagie, waardoor het proces minder invloed heeft op het hongergevoel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020