Excite

Kans op bofepidemie onder studenten

Het lijkt er op dat een oude bekende binnenkort grip krijgt op een groot deel van de Nederlandse jeugd. Studenten om precies te zijn. Volgens de GGD lopen zij namelijk een extra groot risico te maken te krijgen met de bof. Dit omdat de studenten dichter bij elkaar leven dan andere Nederlanders.

De bof kwam eigenlijk al een tijd niet echt meer voor in Nederland. Dit kwam deels door de inenting voor kinderen die sinds 1987 is ingevoerd. Die inenting moet kinderen beschermen tegen de ziekte, die niet alleen vervelend is, maar ook kan leiden tot hersenvlies- of zaadbalontsteking en doofheid.

Er zijn veel studenten die niet of nauwelijks zijn ingeënt tegen de bof en zij moeten dus opnieuw een prik gaan halen. Om dit te vergemakkelijken, organiseert het RIVM speciale inentingsdagen tijdens de introductieweken voor studenten. Het RIVM doet dit, omdat er sinds eind vorig jaar al 300 gevallen van de bof gemeld zijn en dit volgens de organisatie nog maar het topje van de ijsberg is.

Het UMC in Groningen heeft vorige week al alle co-assistenten opgeroepen voor de vaccinatie. Verder worden studenten die niet zijn ingeënt of slechts één van de twee benodigde prikken hebben gehad, gevraagd zich ook te melden. Zo kan de kans op een epidemie verkleind worden en blijft het aantal slachtoffers mogelijk beperkt.

Afbeelding: Flickr account NathanF

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021