Excite

Kans op borstkanker niet bepaald door afkomst

Uit onderzoek is wederom gebleken dat de kans op borstkanker afneemt bij een gezonde levensstijl en wordt niet bepaald door afkomst. De universiteit van Oxford voerde onderzoek uit om te ontdekken of raciale verschillen invloed hebben op de ontwikkeling van borstkanker. Dat bleek niet zo te zijn, is nu te lezen in het Britse Journal of Cancer. Enkel de al bekende manieren om de kans op borstkanker te verkleinen blijken bepalend.

Resultaten

De resultaten laten op het eerste gezicht behoorlijke verschillen zien. Aziatische vrouwen en zwarte vrouwen hebben respectievelijk 18 procent en 15 procent minder kans op borstkanker dan blanke vrouwen. Maar de onderzoekers keken verder.

Zo is bekend dat veel kinderen krijgen de kans op borstkanker kleiner doet worden. De blanke vrouwen in het onderzoek hadden gemiddeld 2,1 kinderen, terwijl Aziatische vrouwen 2,7 kinderen hadden en zwarte vrouwen 2,9. Ook geven niet-blanke vrouwen vaker borstvoeding. Borstvoeding geven is eveneens een manier om de kans op borstkanker te verkleinen. Ook drinken blanke vrouwen de meeste alcohol, en ondergaan zij het vaakst hormoonbehandelingen tijdens de overgang. Beide worden gezien als risicofactor voor borstkanker.

Gezonde levensstijl aanwennen

De onderzoekers verwachten dat in de toekomst de verschillen kleiner zijn. De Aziatische en zwarte vrouwen die nu hebben meegewerkt aan het onderzoek waren vooral eerste generatie immigranten. De levensstijl van hun dochters en kleindochters zal waarschijnlijk veel meer overeenkomen met die van blanke vrouwen van hun leeftijd. Daarom adviseren de onderzoekers aan om een gezonde levensstijl aan te wennen: minder drinken, gezond en gevarieerd eten, een BMI lager dan 25 en een actieve levensstijl zijn belangrijk als je de kans op borstkanker zo klein mogelijk wilt laten zijn. Naast natuurlijk het regelmatig controleren van de borsten en tijdig een arts inschakelen bij afwijkingen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021