Excite

Kans op leverkanker door 4,5 drankje per dag

  • © Getty Images
Wie elke dag 4 tot 5 alcoholische drankjes drinkt, heeft een grotere kans om leverkanker te krijgen. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat werd uitgevoerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. De resultaten van dit onderzoek werden woensdag gepubliceerd.

Het was al bekend dat drank slecht is voor de lever, maar welke hoeveelheid de kans op leverkanker daadwerkelijk vergroot, was nog niet duidelijk. Het is nu voor het eerst dat ook hierin meer duidelijkheid is. Als we kijken naar Nederlandse maatstaven, dan bevat een glas alcohol- of dit nu wijn, bier of sterke drank is - ongeveer 10 gram alcohol. Als dagelijks meer dan 45 gram alcohol geconsumeerd wordt, dan neemt de kans op leverkanker toe, zo menen experts.

Ze benadrukken echter ook dat er verschil zit tussen verschillende soorten kanker. De kans op bijvoorbeeld borstkanker en slokdarmkanker neemt al bij een matige consumptie van alcohol toe. De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van een analyse van 34 wetenschappelijke studies, die uitgevoerd werden met medewerking van meer dan 8 miljoen patiënten.

In de afgelopen tien jaar is het aantal gevallen van leverkanker in Nederland verdubbeld. Vorig jaar werd bij maar liefst 681 mensen leverkanker vastgesteld. In 2004 was dit nog 'maar' bij 334 mensen. De ziekte komt vooral voor bij mannen. Bijna 7 van de 10 nieuwe gevallen is man. Leverkanker wordt vaak pas laat ontdekt en heeft hele slechte overlevingskansen. Het overlevingspercentage in een periode van vijf jaar na de diagnose is ongeveer 15 procent. Daarmee is het de op één na slechtst geneesbare vorm van kanker.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021