Excite

Kantoorplant helpt bij concentreren

Een kantoorplant in de buurt van je werkplek doet wonderen voor je concentratie. Althans, dat wijst nieuw onderzoek uit. Planten helpen mensen om beter na te denken en ze zouden een goede concentratie bevorderen. Des te meer planten je in je kantoor hebt, des te sterker dit effect is.

Het gunstige effect van planten is niet alleen prettig op kantoor, maar ook op andere plekken waar veel gewerkt moet worden, zoals een studeerkamer. Voor het onderzoek werden verschillende proefpersonen aan een opdracht gezet. Ze moesten voor die opdracht een tekst lezen en het laatste woord van elke zin onthouden. De uitdaging lag in het schakelen tussen lezen en onthouden; juist op dat moment kunnen mensen snel afgeleid worden.

De test werd in totaal drie keer uitgevoerd en de ene groep mensen bevond zich in een ruimte met planten, terwijl de andere groep zich bevond in een ruimte zonder planten. De groep mensen in de kamer met planten wisten ook tijdens het tweede experiment beter te presteren, iets dat de groep in de kamer zonder planten niet lukte. De derde keer wisten geen van beide groepen een betere prestatie neer te zetten dan de voorgaande keren.

Al met al scoorde de groep in de ruimte met planten ook na een veeleisende cognitieve taak nog steeds erg goed, iets dat van de andere groep niet gezegd kon worden. Hieruit kunnen we opmaken dat het hebben van kantoorplanten wel degelijk effect heeft op de concentratie.

Afbeelding: Flickr account bfishadow

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020