Excite

Keelpijn of keelontsteking?

Keelpijn is niet ongewoon, het kan ontstaan in een rokerige ruimte en bij overbelasting. Als je bijvoorbeeld veel hebt gepraat of geschreeuwd kan je keel licht beschadigd zijn en dat is pijnlijk. Wanneer je griep of een flinke verkoudheid hebt met keelpijn en moeite met slikken kan wijzen op een keelontsteking.

Keelontsteking symptomen herkennen

Keelontsteking is te herkennen aan pijn en een branderig gevoel in de keel. Vaak gaat dit samen met pijn bij het slikken en het gevoel dat je keel is opgezet. Soms zijn ook de lymfeklieren opgezet in de hals, waardoor slikken moeilijk is. Van binnen ziet de keel er rood uit, soms met witte plekken en wit slijm. Je zult merken dat je veel dorst hebt en een schorre stem. Bij keelontsteking komt koorts en oorpijn soms ook voor. Hoesten is geen teken van keelontsteking. Sommige mensen hebben last van een chronische keelontsteking; dit is het geval wanneer de keelontsteking niet overgaat of vaker terugkomt.

Keelontsteking oorzaak

Keelontsteking is besmettelijk: in het geval van een virus wordt keelontsteking doorgegeven door vochtdruppels in de lucht. Deze worden bijvoorbeeld uithoest door iemand die het virus met zich meedraagt. Een bacteriële keelontsteking is een ontsteking van de keel en amandelen die meestal wordt veroorzaakt door de streptokokbacterie. Keelontsteking kan ook worden veroorzaakt door gorgelen, een voedselallergie, slechte weerstand, roken en overmatig drinken.

Keelontsteking behandeling

De meeste keelontstekingen in Nederland worden veroorzaakt door een virus, waardoor antibiotica niet veel zin heeft. Het kan ook worden veroorzaakt door de ziekte van Pfeiffer. Keelontsteking als bacteriële infectie komt ook voor. De keelontsteking wordt met antibiotica opgelost. De kuur duurt een week, maar de meeste ziekteverschijnselen zijn vaak binnen twee dagen weg.

Keelontsteking kinderen

Kleine kinderen en baby's kunnen ook keelontsteking krijgen. Dit is erg vervelend, omdat vaak aan de buitenkant niet te zien is wat het kindje mankeert. Zorg ervoor dat het kindje voldoende drinkt, maar vermijd melkproducten. Diksap en lauwe kruidenthee kunnen verzachtend werken. Groente- en fruithapjes bevatten ook veel vocht. Houdt de vochthuishouding van je kind goed in de gaten, want uitdroging bij keelontsteking komt regelmatig voor.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018