Excite

Wat zijn de kenmerken van suikerziekte?

Niemand kan zonder energie. Je hebt het nodig om te leven. Maar hoe kom jij eigenlijk aan die energie? En waarom vreet suikerziekte jouw energie op? Belangrijk om te weten is dat suiker ook wel glucose wordt genoemd. De verbranding van suiker (glucose) in jouw lichaam geeft - net als brandstof in een motor - ‘power’! Suiker is dus de brandstof voor jouw lichaam!

Lege tank

Een van de belangrijkste kenmerken van suikerziekte is dat je je voelt alsof jouw tank leeg is. En dat klopt. Om voornoemde metafoor te gebruiken: jouw brandstofleiding is verstopt. Om die leiding weer open te krijgen heb je insuline nodig. Insuline zorgt er voor dat de suiker in je bloedcirculatie komt. En dan ga je weer energiek vooruit!

Suikerziekte

Als je suikerziekte hebt, maakt je lichaam geen of te weinig insuline aan. Jouw brandstof (suiker) wordt dus niet opgenomen in je lichaam. Erger nog: het hoopt zich op in je bloed. Dit kan leiden tot meerdere kenmerken van suikerziekte: problemen aan je ogen en nieren. Maar óók het optreden van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om suikerziekte zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen.

Cijfers

Meer dan driekwart miljoen mensen in Nederland hebben suikerziekte. Waarvan ongeveer een kwart miljoen zonder het te weten! Meestal pas na vier tot acht jaar wordt vastgesteld dat iemand suikerziekte heeft. Dat daardoor eerder genoemde complicaties een stijgend risico vormen is duidelijk.

Geen risico nemen

Herken jij iets van deze kenmerken van suikerziekte? Neem geen risico. Ga naar je huisarts en vraag een verwijzing voor een bloedonderzoek. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter! Meer informatie kun je krijgen bij Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021