Excite

Wat zijn de kenmerken van een verslaving?

Het is noodzakelijk onderscheid te maken tussen de kenmerken van een lichamelijke verslaving en die van een geestelijke verslaving. De kenmerken van een lichamelijke verslaving zijn uiterlijk zichtbaar. Kenmerken van een geestelijke verslaving zitten tussen de oren.

Kenmerken lichamelijke verslaving

Een belangrijk kenmerk van een lichamelijke verslaving is het hamsteren. Ben je bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol? Dan zul je er voor zorgen dat je altijd een reservevoorraad drank binnen handbereik hebt. Ook al puilen de kasten uit. Alles in jou is erop gericht nóóit zonder te komen. Met bijvoorbeeld heroïne is het exact hetzelfde. Terwijl je nog genoeg hebt, denk je al vooruit.

Hamsteren

Overigens geldt dit hamstergedrag voor alle verslavingen. Zij het in andere vormen. Seksverslaving bijvoorbeeld heeft als kenmerk: meerdere afspraakjes met verschillende partners in je agenda. Mocht er eentje niet lukken dan heb je altijd nog een paar op de reserve. Soapverslaving? Opnames maken van alle uitzendingen!

Kenmerken geestelijke verslaving

Eigenlijk is het woord verslaving hier niet terecht. Fysiek mankeert je immers niets! Tussen je oren echter onweert het. Je wilt vluchten. Niet meer denken aan die rekening verstopt in een laatje. Of die vervelende chef op je werk. Of die leraar die altijd jóu moet hebben. Eigenlijk wil je die rotgedachten stoppen. En dat gaat prima als je die dingen doet of middelen gebruikt die je afleiding geven. Een vriend of vriendin die mij alle aandacht geeft? Heerlijk. Weg zijn de problemen waar je eigenlijk voor op de vlucht bent.

Samengevat

Psychosociaal gezien moeten de kenmerken van een verslaving onderverdeeld worden in twee categorieën. Uiterlijk (lichamelijk) en innerlijk (geestelijk). Waarbij het innerlijk de start is.

Ben je onzeker omdat je in een discotheek een ander wel heel erg leuk vindt? Een paar glazen alcohol en je praat ineens honderduit. Dat smaakt naar meer. Weg is de faalangst. En je hebt het gevoel dat je een leuker mens bent. Dus ga je meer drinken en je merkt dat als je niet meer drinkt, je lichaam gaat protesteren. Trillen bijvoorbeeld. Transpireren en een verstoorde stoelgang.

Dat zijn uiterlijke kenmerken van een verslaving. Je onzekerheid wordt daardoor vergroot waardoor de logische volgende stap zal zijn: je raadt het al! Meer alcohol. Want toen ging het immers prima?!

Hulp

Mocht je kenmerken herkennen? En eventueel iets willen doen aan je verslaving? Er is een veelvoud aan mogelijkheden om hulp te krijgen. Een gratis mogelijkheid is LibraVitalis.com. Maar uiteraard in eerste instantie je huisarts.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021