Excite

‘Kerkbezoek maakt dik’

Mensen die regelmatig de kerk bezoeken, hebben gemiddeld twee keer zoveel kans om last te krijgen van overgewicht. Het gaat hier specifiek om religieuze jonge mensen, die in een onderzoek werden afgezet tegen niet-religieuze jongeren.

Voor het onderzoek werden in totaal 2433 mensen ondervraagd. De proefpersonen waren allemaal tussen de 20 en 32 jaar oud toen het project begon. Ook waren ze allemaal getest op risicofactoren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan roken, een hoge bloeddruk en diabetes. In de 25 jaar na de start van het onderzoek werden de tests regelmatig herhaald.

Uit het onderzoek kwamen verschillende resultaten, maar duidelijk was dat mensen die aangaven een of meer keer per week naar de kerk te gaan, op latere leeftijd een hogere BMI hadden dan de mensen die minder vaak of nooit naar de kerk gingen. Waar dit aan ligt, is heel erg onduidelijk. Juist in kerken wordt namelijk volop aandacht geschonken aan roken of drinken. Wel zou het zo kunnen zijn dat kerkgangers meer goede werken doen en zich daar ook voor belonen, bijvoorbeeld met calorierijke maaltijden.

Ook het huwelijk zou een reden kunnen zijn; gelovige mensen trouwen vaker en sneller en het is bekend dat men na het huwelijk over het algemeen dikker wordt. Wie eerder trouwt, heeft dan uiteindelijk dus meer kans om dikker te worden.

Afbeelding: Flickr account Eustaquio Santimano

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021