Excite

Ketamine: medicijn of drug?

Ketamine is een verdovingsmiddel dat wordt gebruikt in het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij narcose. Recentelijk is ontdekt dat het middel ook een antidepressieve werking heeft. Ook in de diergeneeskunde is ketamine een medicijn, maar dan vaak in combinatie met valium als verdover en pijnbestrijder. Ketamine wordt tevens als recreatieve drug gebruikt, maar dan in kleine hoeveelheden.

Ketamine als geneesmiddel

In de zoektocht naar nieuwe verdovingsmiddelen werd in 1962 het medicijn ketamine ontdekt door Calvin Stevens in Parke Davis Lab. In 1965 werd het medicijn in gebruik genomen voor verdoving. De patiënt lijkt wakker, maar is immuun voor pijnprikkels. Het grote voordeel is dat een verdoving met ketamine de ademhaling veel minder onderdrukt dan alternatieve middelen. Dat is de reden waarom het medicijn ook nu nog gebruikt wordt bij operaties van bijvoorbeeld ouderen of kinderen.

Hallucinaties

De grote bijwerking in gebruik van ketamine in de medische wereld, is dat het medicijn zorgt voor hallucinaties. Daarom moet het altijd in combinatie worden gebruikt met benzodiazepine om hallucineren te onderdrukken of te verminderen.

Antidepressivum

Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat ketamine een antidepressieve werking heeft. Vaak wordt het via het infuus toegediend en patiënten merken binnen twee uur al een verschil. Onderzoek naar de reden van deze bijwerking is nog in volle gang. Omdat de meeste antidepressiva pas werken na een paar weken, is de snelle actie van ketamine een bijzonder gegeven.

Ketamine in recreatief gebruik

Ketamine wordt in kleinere hoeveelheden dan bij een narcose ook gebruikt als drug. In dit geval wordt het meestal gesnoven en soms geïnjecteerd. Vaak wordt ketamine daarom verward met cocaïne, maar de effecten zijn wel degelijk anders.

Gevaren van ketamine

Hoewel ketamine een medicijn is zonder ernstige gevaren, is het niet voor niets enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Als drug is het verslavend en gebruikers krijgen het gevoel dat lichaam en geest zich van elkaar scheiden. Een gedeeltelijke narcose, slecht coördinatievermogen, duizeligheid en misselijkheid werken het risico op een 'bad trip' in de hand.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021