Excite

Kinderen met drie biologische ouders

De techniek staat voor niets. Kinderen met twee mamma’s of pappa’s, daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Maar kids met drie biologische ouders, dat is nieuw. Lang leve het reageerbuisje!

Overigens is het nog steeds toekomstmuziek, maar die muziek komt wel van dichtbij. Dinsdag heeft Britse minister van Zorg en Welzijn namelijk de eerste stappen gezet om een controversiële nieuwe manier van In Vitro Fertilisatie (IVF) goed te keuren.

Minister Andrew Lansley heeft de IVF-toezichthouder gevraagd onderzoek te doen naar naar de effectiviteit van een techniek waarvan wordt geclaimd dat deze genetische kwalen kan voorkomen. Het gaat dan vooral om mitochondriale afwijkingen, die onder andere kunnen zorgen voor levensgevaarlijke lever-, hart- of hersenkwalen.

De techniek is ontwikkeld door de Universiteit van Newcastle. De techniek werkt door genetisch materiaal toe te voegen aan een embryo van twee ouders die de genen voor deze afwijkingen dragen.

Volgens hoofdonderzoeker Alison Murdoch staat de techniek nog in de kinderschoenen. "We zijn nog niet klaar om deze techniek op patiënten toe te passen, maar het gaat snel en het parlement moet het nu bespreken."

Hoewel de techniek dus potentie lijkt te hebben, zeggen tegenstanders dat het wel heel dicht komt bij het veranderen van de genetische opmaak van het menselijk ras. Zelfs als de techniek veilig bevonden wordt, kan het zijn dat hij op ethische gronden verboden wordt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker fiskfisk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020