Excite

Kinderen met werkende moeders zijn dikker

Kinderen waarvan de moeder parttime of fulltime werkt, hebben zes keer meer kans om te dik te zijn. Ze zouden na school snelle, vetrijke maaltijden en snacks verorberen omdat er geen toezicht is. Daardoor stapelen de kilo’s zich op.

Volgens Amerikaanse wetenschappers zijn de gevolgen het grootst onder kinderen tussen de elf en twaal jaar. Deze kinderen worden ‘sleutelkinderen’ genoemd: ze komen zelf met de huissleutel thuis als hun ouders aan het werk zijn.

Meestal moeten ze dan zelf voor het avondeten zorgen, dat dikwijls bestaat uit een kant-en-klaarmaaltijd met veel calorieën. Ook gaan kinderen later naar bed wanneer er geen toezicht is. Het slaapgebrek dat daardoor veroorzaakt wordt, houdt ook verband met een hoger risico op overgewicht.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Californië en Cornell vergeleken 900 kinderen met elkaar, aan de hand van het aantal uren dat hun moeders werkten. Er werd ook gekeken naar het aantal uren dat de kinderen besteedden aan televisiekijken, en aan lichaamsbeweging.

Gemiddeld waren kinderen met een werkende moeder een halve tot een hele kilo zwaarder dan hun leeftijdsgenootjes waarvan de moeders thuisbleven. Het verschil werd groter naarmate de kinderen ouder werden. Elfjarigen en twaalfjarigen met werkende moeders waren gemiddeld anderhalf tot twee kilo zwaarder.

De gewichtstoename lijkt niet te worden veroorzaakt door te veel tv-kijken of te weinig lichaamsbeweging, daarin was namelijk geen verschil te zien tussen beide groepen kinderen. De onderzoekers denken dat de oorzaak ligt bij het voedsel dat kinderen krijgen van hun werkende moeders.

Afbeelding: Flickr, gebruiker dr_tr

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020