Excite

‘Kip maakt resistent tegen antibiotica’

Het eten van kip kan ervoor zorgen dat mensen resistent worden voor antibiotica. Deze conclusie kan getrokken worden naar aanleiding van onderzoek van het Universitair Centrum Utrecht.

Uit onderzoek blijkt dat bij twintig procent van de patiënten met de resistente ESBL-bacterie dat deze helemaal gelijk zijn aan de antibioticaresistente bacteriën die eerder al op kippenvlees gevonden werden. De patiënten lijken de bacterie dan ook van de kip gekregen te hebben. Dit is op zich niet heel opvallend, want bijna alle kip die in Nederlandse supermarkten te koop is, is met deze bacterie besmet.

Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meent dat het eten van kip niet direct gevaarlijk is, zolang deze maar goed doorbakken is. Wel is de ontdekking volgens de onderzoekers en Coutinho een teken aan de wand en wordt het nu echt hoog tijd dat er iets gedaan wordt aan het overmatige gebruik van antibiotica. Dat wordt nu nog ontzettend veel gebruikt in de intensieve veehouderij, maar begint zo langzamerhand ook een risico te vormen voor de volksgezondheid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen en besmetting wilt voorkomen, was dan altijd goed je handen voor je gaat koken, gebruik niet hetzelfde materiaal voor rauw en gaar vlees en bak het vlees helemaal gaar. Zo beperk je de kans op besmetting voor jezelf.

Afbeelding: Flickr account leoncillo sabino

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021