Excite

Klachten bij een blaasontsteking

Een typische vrouwenkwaal wordt het wel eens genoemd: blaasontsteking. Het is dan ook een infectie die veel vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Gelukkig staat een tijdige signalering voor een snelle genezing. Lees hier welke klachten je bij een blaasontsteking krijgt en hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf komt.

Blaasontsteking in het kort

Een blaasontsteking is een vorm van urineweginfectie. Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt tenminste één keer een blaasontsteking. Deze wordt niet veroorzaakt door tocht of kou, zoals vaak wordt gedacht, maar door seks zonder condoom. De urinebuis is van nature afgesloten, maar tijdens de seks kunnen er toch bacteriën bijkomen. Dat leidt tot een infectie. Ook katheterisatie leidt vaak tot blaasontsteking.

Voornaamste klachten bij blaasontsteking

Een blaasontsteking verloopt vrijwel nooit zonder klachten. De meeste vrouwen ervaren een branderige pijn bij het plassen, die vaak voorafgaat door een loze aandrang tot plassen. Meestal moeten dames vaker naar het toilet, maar verliezen niet meer urine. De urine is doorgaans erg troebel en bevat soms sporen van bloed. De urine geurt dan ook opmerkelijk en sterker dan gewoonlijk.

Blaasontsteking en dan?

Wanneer je het vermoeden hebt dat je een blaasontsteking onder de leden hebt, is het belangrijk om een afspraak te maken met de huisarts voor een antibioticakuur. De arts zal vragen om een urinemonster. De ernst van de blaasontsteking bepaalt hoe zwaar de antibioticakuur is. Hoewel de klachten van de blaasontsteking vaak snel verdwijnen, kunnen zware antibioticakuren een uitwerking hebben op de gezondheid waardoor je niet zult kunnen werken. Maar een blaasontsteking op zichzelf hoeft geen reden te zijn om thuis te blijven.

Blaasontsteking zelf verhelpen

De klachten van blaasontsteking zullen snel verdwijnen met de juiste behandeling. Bij pijn werken simpele pijnstillers zoals paracetamol. Als de klachten aanhouden, of als je vaak last hebt van blaasontsteking, kan het helpen om cranberrysap te drinken. Dit zuivert je blaas. Er zijn ook speciale cranberrytabletten te koop bij de drogist of natuurvoedingswinkel.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018