Excite

Klok vooruit: is er een gezondheidsrisico?

Vannacht op 2 uur gaat de klok een uur vooruit. Daarmee verliezen we een uur van onze nachtrust, mits je natuurlijk uitslaapt. Met de uursverandering komen we in de zomertijd terecht, maar levert de klok vooruit zetten gezondheidsrisico’s op? Sommige mensen hebben er inderdaad last van.

Concentratieproblemen

Een uurtje minder slaap levert bij sommige mensen concentratieproblemen op. Vooral tieners zijn vatbaar voor een verstoord nachtritme. Zo blijken ze op de maandag op school minder goed te presteren. Gelukkig is het voor veel kinderen dit jaar volgende week Paasvakantie, wat betekent dat hun schoolprestaties in ieder geval niets te lijden hebben. Op de weg is het wel oppassen geblazen: statistisch gezien zijn er op de dag na de klok is vooruit gezet meer auto-ongelukken.

Hartaanval

Grotere gezondheidsrisico’s zijn er ook. De klok een uur vooruit zetten betekent dat het risico op een hartaanval toeneemt. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het aantal hartaanvallen in de week na de uursverandering naar de zomertijd 17 procent hoger ligt dan gemiddeld. De dag na de uursverandering ligt het aantal hartaanvallen zelfs 71 procent boven het aantal van de zondag daarvoor.

Hormoonspiegel

Het verhoogde risico op een hartaanval komt vooral door een verandering in de hormoonspiegel. In het Amerikaanse tijdschrift voor cardiologie omschrijven onderzoekers dat de hormonen veranderen en de bloeddruk stijft na het invoeren van de zomertijd. Die combinatie kan effect hebben op het functioneren van het hart. Gek genoeg treden die effecten niet op wanneer we naar de wintertijd gaan.

Week wennen

Volgens slaapexperts hebben mensen gemiddeld een week nodig om te wennen aan de zomertijd. Pas dan zijn we vrij van de gezondheidsrisico’s die samenhangen met het vooruit zetten van de klok.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019