Excite

Knoflook helpt bij hoge bloeddruk

Wie last heeft van een hoge bloeddruk, zou er goed aan doen om niet alleen medicatie te nemen, maar ook voldoende knoflook te eten. Dat blijkt uit een onderzoek dat Australische artsen uitvoerden. De proeffase gaf al een aantal veelbelovende resultaten.

Voor de proef werd er een programma opgezet voor 50 patiënten met een hoge bloeddruk. Zij werden onderverdeeld in twee groepen: een groep die medicijnen kreeg in combinatie met een placebo en een groep die naast de medicijnen ook vier capsules met een knoflookextract kregen. De groep die de knoflooktabletten kregen hadden na de proef een lagere bloeddruk.

Uiteraard zal er nog meer onderzoek verricht moeten worden, alvorens kan worden vastgesteld of dit echt dé oplossing is. Eerder werd al gedacht dat knoflook goed was voor het hart en uit onderzoeken is ook al gebleken dat knoflooksupplementen het cholesterol verlagen. Er werd eerder nog geen onderzoek uitgevoerd waaruit deze concrete resultaten ook echt bleken.

Experts geven overigens wel aan dat het verstandig is om de supplementen alleen te gebruiken nadat je medisch advies hebt ingewonnen. Knoflook kan namelijk ook het bloed verdunnen of een bepaalde reactie geven op medicijnen. Omdat de proef ook nog redelijk kleinschalig was, is het op dit moment nog niet mogelijk om knoflook of supplementen aan te raden in plaats van medicijnen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker felipe_gabaldon

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021