Excite

Knuffelende collega's werken harder

Ja, zo’n teambuilding weekend of een streng Service Level Agreement zal vast nut hebben. Maar weet je wat je als werknemer pas echt productiever maakt en een team hechter? Knuffelen met collega’s!

Psycholoog Micheal Krauz en een team van onderzoekers onderzochten basketbalteams. Uit hun resultaten bleek dat teams die elkaar af en toe eens lekker omhelzen vaker scoren dan teams die elkaar het liefst mijden.

En volgens Krauz laat zich dit ook vertalen naar de werkvloer. Tegen het blad Canadian Business zei hij: “Aanrakingen zijn een manier waarop we hartelijkheid, vertrouwen en informatie in een korte tijd kunnen delen. Fysiek contact volledig uitbannen is slecht voor de tevredenheid op de werkvloer en zal op de lange duur voor grote problemen zorgen.”

Dat aanrakingen belangrijk zijn in communicatie was al langer bekend. Zo bleek uit onderzoek dat studenten die af en toe een fysiek schouderklopje kregen vaker bijdroegen aan de les. En een meelevende aanraking van een arts geeft mensen het gevoel dat een consult twee keer zo lang heeft geduurd.

Ook in een relatie is fysiek contact erg belangrijk. Koppels die dit veelvuldig doen geven aan gelukkiger te zijn in hun relatie dan partners die elkaar nog niet met een stok aanraken.

Voordat je begint met knuffelen op de werkvloer begint, is het wellicht handig om dit bericht op het prikbord te hangen. Een knuffelcultuur is goed voor de collegiale sfeer, maar een soloknuffelaar kan wel eens averechts werken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker dbzer0

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020