Excite

Koffie en afvallen: een goede combinatie?

Wie een paar kilo kwijt wil, zal eens kritisch zijn of haar eet- en drinkpatroon onder de loep moeten nemen. Alle dingen die je graag eet of drinkt, passeren de revue. Dan kom je automatisch uit bij koffie en afvallen: is dat wel zo'n goede combinatie? Wij zochten het voor je uit.

Calorieën tellen

Als je puur kijkt naar de calorieën, is koffie en afvallen een prima combinatie. Als je zwarte koffie drinkt, heb je namelijk een kopje zwart goud zonder calorieën. Helaas gaat het niet alleen om de calorische waarde, maar ook om de bijeffecten: koffie bevat (vaak) ook cafeïne en dat is niet onverdeeld positief. Als je veel cafeïne binnenkrijgt en je sport veel, dan kan de cafeïne ervoor zorgen dat een work-out veel intenser wordt en je dus meer resultaat oplevert. Als je echter niet speciaal veel beweegt, maar wel veel koffie drinkt, dan raakt je metabolisme verstoord en loop je een groter risico op eetbuien.

Stress

Koffie heeft daarnaast nog een bijeffect: het activeert stresshormonen. De meeste mensen hebben op het moment op zich al genoeg spanning en hoeven hier niet extra bij geholpen te worden. Spanning kan soms wel leiden tot gewichtsverlies, maar dat is dan niet op een gezonde manier. Bovendien zijn er ook veel mensen die juist op stress reageren door meer te eten.

Conclusie

Wie écht gek op koffie is, is niet geholpen bij het regelmatig bijvullen van het kopje. Als je echter prima koffie met mate kunt drinken (denk aan maximaal twee tot drie kopjes per dag) én je beweegt regelmatig, dan hoef je deze gewoonte nog niet direct vaarwel te zeggen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020