Excite

Koffie goed voor de gezondheid

Een kop koffie in de ochtend helpt je niet alleen wakker te worden, het zou zelfs je leven kunnen redden. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die meer dan een kop koffie per dag drinken, hun kans op een beroerte tot wel 25 procent kunnen verlagen. Vrouwen die niet of nauwelijks koffie drinken, hebben juist meer kans op een beroerte.

Een opvallende conclusie, want meestal wordt aangenomen dat koffie juist slecht is voor de gezondheid. Wetenschappers benadrukken dat ze nog moeten bewijzen dat koffie de kans op een beroerte verminderd, maar hun werk zou enorme invloed kunnen hebben op percepties over gezondheid.

Volgens onderzoeker Susanna Larsson, van het National Institute of Environmental Medicine in Stockholm, Zweden, is koffie een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. "Daarom zouden zelfs kleine effecten op de gezondheid door koffie grote gevolgen voor de publieke gezondheid wereldwijd kunnen hebben."

Het is nog te vroeg om koffie aan te prijzen als een gezondheidsdrankje, maar vrouwen die zich zorgen maken dat ze teveel koffie drinken kunnen gerust zijn, aldus Larsson. "Sommige vrouwen hebben koffie vermeden, omdat ze dachten dat het ongezond was."

Larsson en haar team onderzochten de voeding en gezondheid van bijna 35.000 vrouwen tussen de 49 en 83 jaar oud gedurende een periode van tien jaar. De onderzoeksresultaten toonden aan dat vrouwen die dagelijks tenminste één kopje koffie dronken, 22 tot 25 procent minder kans op een beroerte hadden dan de vrouwen die minder koffie dronken.

Mogelijk komt het doordat koffie ontstekingen vermindert en de gevoeligheid voor insuline verbetert. Ook zitten er anti-oxidanten in koffie. Die staan erom bekend dat ze ziekten voorkomen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker dimnikolov

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020