Excite

Koffie helpt tegen terugkeer borstkanker

  • © Getty Images
Regelmatig koffie drinken verkleint de kans dat vrouwen die behandeld worden met tamoxifen opnieuw borstkanker krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek van verschillende universiteiten, waaronder de University of Bristol en de Zweedse Lund Universiteit. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat je dieet invloed kan hebben op de ontwikkeling van borstkanker. Tijdens dit onderzoek werd gekeken naar zowel proefpersonen als de borstkankercellen op zich.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 1.090 vrouwen met borstkanker verzameld. Hieruit kwam naar voren dat patiënten die dagelijks tenminste twee koppen koffie dronken kleinere tumoren hadden. Ook hadden ze minder hormoongevoelige tumoren. Hieruit blijkt dat koffie helpt bij het onderdrukken van de groei van tumoren.

Vijfhonderd van de patiënten die deelnamen aan het onderzoek werden behandeld met het medicijn tamoxifen. Bij de patiënten die dit medicijn kregen en dagelijks tenminste twee kopjes koffie dronken, bleek dat de tumoren ook minder vaak terugkwamen. Toen de onderzoekers keken naar wat er gebeurde als ze cafeïne en koffiezuur - twee bestandsdelen van koffie - toevoegden aan borstkankercellen, bleek dat de cellen minder snel deelden en in combinatie met de tamoxifen zelfs afstierven.

Volgens de onderzoekers bewijst dit dat de stoffen effect hebben op de borstkankercellen en de mate waarin deze zich delen en eventueel later terugkomen. De onderzoekers benadrukken wel dat gewone medicatie bij borstkanker nog steeds belangrijk is en dat het niet zo is dat koffie deze medicijnen kan vervangen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021